Siljan Snowshoe Festival äger rum 9 – 11 feb 2018

Programmet består av:

Fredag 9 feb  Kl. 10 – 13 Dalakampen ett program särskilt för gruppen Special Olympics  (Arrangör Parasport Dalarna) Plats IK Jarl Rättvik

Lördag 10 feb  Kl. 12 Siljan Snowshoe Race  tävlingen i  olika klasser (se anmälan) med bl.a. Special Olympics
Klasserna inom ordinarie Snowshoe Race är struken! Special Olympics Snowshoe Race genomförs vid IK Jarl kl. 12.00  (som fredagen

Lördag 10 feb  Kl. 17  Snöskotrampet  vi går på snöskor till en tvårätters middag på Bruntegården Start Lustigsgården

Söndag 11 feb  Kl. 10  Vildmarkspuls  en snöskovandring/utflykt i naturen. En chans att prova på och uppleva  Start Prel. vid slalombacken.

Läs mer om detaljerna under resp menyflik!

 

Lite mer om vår historia

Det startade som en galen idé om att vandra med ett konferensgäng på Snöskor  upp till Älgtjurens fäste. Vi medlemmar i Trapperservice har ju sedan länge arbetat med många olika slags konferensaktiviteter och nu ville vi hitta något nytt för vintersäsongen. Rättvik vid Siljan i Dalarna har ju så mycket att visa, bara man ger sig ut i naturen. Och vi älskar att få hjälpa till och vara värd.

I kontakter med Snöskofabrikanter 2009 så myntades idén om att likt södra Europa starta ett Snöskorace. Under 1 timme på en bastuflotte  i Siljan så var hela idén på god väg.

Via den vana och starka samarbete som finns på orten kring festivalarrangemang, så antog vi utmaningen att bli den första ”riktiga” tävlingen i denna nya vintersport i Norden, och även att utveckla Snöskosporten som en ny och  bred allmän vinersport i Sverige!

Arrangörer är föreningen AktivaRättvik (projektledning = turismföretaget Trapperservice) tillsammans med idrottsklubben IK Jarl i Rättvik och Siljans Långskrinnare, i ett brett samarbete med företag, kommun och boendeorganisationen Visit Rättvik, där alla gillar att dra sitt strå till stacken när det ska skapas fest! (Inom klassen Special Olympics i samarbete Roslagens SOL, Parasportförbundet och Dalaidrotten Parasport)

2013 – Scandinavian Snowshoe Tour

På initiative av Siljan Snowshoe Race håller en ny utveckling inom snöskolöpning på att ske. Under vintern 2013 har vi ordnat Scandinavian Snowshoe Tour. Vi hoppas med denna expansion få fler inspirerade att prova på snöskolöpning, oavsett om det är för tävling eller för nöjes skull.

Plats för Scandinatvian Snowshoe Tour var:   (numer nedlagt)

  • Rättvik och Bruksvallarna (Sverige)
  • Savalen och Os-Hummelfjell (Norge)

2014 Siljan World Championships

Vi kunde under 2015 meddela att vi skulle arrangera 2014 ISSF World Snowshoe Championships och som skedde i Rättvik, Sweden 31 januari – 1 februari 2014.

2015 Rättvik Winter Triathlon – för första gången i Sverige enligt nytt format

Under 2015/-16 testade vi Rättvik Winter Triathlon i centrala delarna av Rättvik –  för första gången i Sverige i det nya formater från ITU. Innehållande Snöskor 6 km – Skridskor 12 km och Skidor skate/stakning 8 km. Samma dag som Siljan Snowshoe Race  31 januari – med start 12.oo  Med idé och uppmaning från Internationella Triathlonförbundet och sanktionerade det Svenska. Dock är fomtatet vilande fr.o.m 2017 i väntan på ett internationellt genomslag.

2014 och fortsatt:    Siljan Snowshoe Special Olympics!

I samband med vårt VM 2014 kom vi i kontakt med personer ifrån gruppen Special Olympics. (Ungdomar/personer med kognitiv funktionsvariation/utvecklingsstörning) Vi genomförde då en mycket uppskattad landskamp emot Norge med lag från Sverige.

I samband med Prova På aktiviter för denna grupp ges vi insikten av hur bra och nyttig Snöskon är för denna grupp – att komma i rörelse även på vintern.  (motion och hälsa)  Ivrigt påhejade av och i samarbete med Roslagens SOL (förening för denna klass) så har vi fortsatt att utveckla och tävlingen 2017 vara av ”VM-karaktär med ankomstfest på Stiftsgården och efterparty för att fira deltagandet!

Det är vårt hopp och önskan att vårt arbete för denna grupp ska fortsätta! Efter möten med Parasportförbundet och Dalaidrotten Parasport så ser det så ut ….!  Följ oss under flikarna här på hemsidan

Huvudsponsor


Vi har en passion för de produkter vi tillverkar. Vi undersöker, designar och testar våra snöskor i de hårdaste vinterförhållandena för att skapa högpresterande, tillförlitliga och sköna snöskor för entusiaster som vägrar att ta det lugnt vid eldstaden när naturen är täckt i vinterskrud.

Sponsring

Är du intresserad av att sponsra oss? Läs mer på vår sponsorsida och kontakta oss gärna.

Se även nuvarande sponsorer.

Senaste på Facebook

Karta

Starten sker vid Långbryggans fäste

Besök även

Besök även

För mer information om resmål värda att besöka i vår närhet, besök gärna turistmal.se.