Sporten – snöskor

Tänk dig ett helt snötäckt vinterlandskap framför dig med nyfallen pudersnö och det kittlar under fötterna att få pulsa iväg och känna den fjäderlätta snön spruta runt omkring dig. Ja, idag kan vi pulsa ut i snön med lätta steg med ett par snöskor under fötterna. Med de nya högteknologiska snöskorna som finns idag kan du lekande lätt upptäcka miljöer som du ännu inte kunnat besöka och lätt är det också. Det är bara du som sätter begränsningarna.

Snöskor är en aktivitet för alla, alltifrån den tuffa äventyraren till den naturintresserade motionären.

Historia

Det sägs att snöskon uppfanns för mer än 10 000 år sedan då urinvånare från Centralasien och Sibirien utvandrade och tog sig över den snötäckta isgatan till Alaska och Kanada. Snöskon var tidigare en del i bruksmänniskans överlevnadsutrustning vid extremt utsatta situationer då inga andra medel kunde användas. Idag, sedan 30 år tillbaks, har snöskon utvecklats till en trendig friluftsaktivitet främst i Europa, USA och Kanada. Vi skandinaver upptäckte aktiviteten för ett par år sedan och intresset visar sig öka för varje år men för många är den fortfarande okänd. Den nya trenden med snöskor kommer från entusiastiska vintersportare som inte bara nöjer sig med skidåkning i välorganiserade isolerade skidorter utan söker efter mer äventyr att på ett enkelt sätt kunna upptäcka naturen. Den vildmark och den exotiska orörda miljön som vi har i Sverige är exceptionell och med ett par snöskor väldigt lättillänglig. Snöskor är en väldigt lättillgänglig aktivitet, som kräver lite investering, ingen förkunskap om teknik, ingen kondition eller styrka och ingen förberedelse av utrustning. Den som vill kan med lätthet ta sig fram i snötäckt terräng och utforska sitt område precis på den nivån som ö n s k a s . Den kan användas av alla, från nybörjare till den mest extrema, tuffa och tekniskt kunniga personen. Denna hälsosamma, miljövänliga och lättillgängliga sportaktivitet ger ett för många efterlängtat avbrott från vardagens stress och öppnar okända portar in i orörd terräng med ett ljuvligt vackert och behagligt landskap utan att behöva vara vältränad eller ha bra kondition, utan liftkort, utan en sofistikerad välinvesterad utrustning, utan tider att anpassa sig till och utan köer att trängas i….

Aktiviteter

Snöskor är ett perfekt sätt att komma i form, i och med rörelsen i gången som använder man sig av alla muskler i kroppen och förbättrar på ett enkelt sätt både styrka och kondition. Ett annat sätt är att upptäcka natur och djurliv antingen tillsammans med guide eller på egen hand. Är man nybörjare och vill prova för första gången så kan det vara idé att följa en utstakad led. På en del platser i Sverige finns redan markerade snöskoleder. Om du vill spåra själv måste du förbereda dig med utrustning, karta, väderleksrapport m.m.. Att bara ut och promenera med snöskor och upptäcka sitt närområde kan vara en otroligt överraskande upplevelse. På kvällstid är det lättare att ha med sig pannlampa och vill man upptäcka den stillsamma naturen så är en tur i månskenet att rekommendera. Även som nybörjare kan du med enkelhet göra en oförglömlig toppbestigning. Tips är att ta med dig ett Primus kök och förbered med den mat du önskar.

Material

Snöskon är idag gjord i plast eller aluminium i ett material som är både lätt och tåligt. Bindningssystemet är avgörande för att snöskon ska vara enkelt att använda och lätt på foten att röra sig smidigt i samtidigt som det är viktigt att snöskon är stabil och har ett bra grepp i snön. Storleken på snöskoplattan anpassas efter din vikt och ditt användningsområde. Den mindre modellen är till för lättare personer och används i första hand av motionärer medan de större modellerna är till för tyngre personer och där användningsområdet främst är riktat till riktigt djup snö. Med alla snöskor, är det viktigt att ha bra grepp i underlaget och att bindningen sitter stabilt och är flexibel i rörelsen.

DSC_0084

Foto: Atlas Snowshoe Company

Viktigt att tänka på

 • Jag hör mig för om faror som eventuellt finns i närområdet. Det är viktigt att skilja på sommar och vinterlandskap och på eventuella faror som kan dyka upp.
 • Jag väljer väg efter förmåga Det vill säga min nivå på kondition och kännedom överensstämmer med vägvalet. Jag stakar ut min rutt i förväg.
 • Jag kontaktar någon för att informera om vart jag går.
 • Jag går ej själv, inte för långt och är inte ute för länge.

Jag är välutrustad

 • Jag använder nödvändig utrustning och klädsel efter behov.
 • Jag medhar varm dryck och mat.
 • Jag använder säkerhets och orienteringsutrustning nödvändig för turen (karta, första hjälpen, överlevnadsfilt, rep.
 • Jag använder lavinsändare, spade, sond m.m.
 • Jag håller mig uppdaterad om väderleken och lavinfara.
 • Jag respekterar natur och djurliv:
 • Respekt av fauna: följ inte efter djurspår.
 • Respekt av flora: träd och växlighet. – Efterlämna inga spår efter dig och bevara naturen i bästa skick.

Jag respekterar andra

 • Jag undviker skidspår och längdspår.
 • Jag tar reda på de regler som gäller för området.
 • Jag respekterar lugnet som önskas av andra utövare runt omkring.
 • Jag söker råd från andra professionella. Bergsguider, fjäll ledare, färdledare, Pistörer, skidpatrullen, lokalpolisen. – Om den lokala väderlek och om det är Naturreservat etc.

Huvudsponsor


Vi har en passion för de produkter vi tillverkar. Vi undersöker, designar och testar våra snöskor i de hårdaste vinterförhållandena för att skapa högpresterande, tillförlitliga och sköna snöskor för entusiaster som vägrar att ta det lugnt vid eldstaden när naturen är täckt i vinterskrud.

Sponsring

Är du intresserad av att sponsra oss? Läs mer på vår sponsorsida och kontakta oss gärna.

Se även nuvarande sponsorer.

Senaste på Facebook

Karta

Starten sker vid Långbryggans fäste

Besök även

Besök även

För mer information om resmål värda att besöka i vår närhet, besök gärna turistmal.se.